У времену када смо робови тековина новог доба, када нам је комуникација оскудна, када не обраћамо пажњу да ли смо поруку или мејл написали граматички, правописно и стилски исправно и када све мање читамо, професори српског језика и сви поштоваоци матерњег језика и језичке културе решили су да нешто предузму.

inArticle

У среду, 20. марта, наша школа угостила је ученике и наставнике Гимназије и ЕУШ "Вук Караџић", а повод је био језички квиз "Бирај речи, неписменост лечи" у оквиру манифестације "март - месец српског језика", а коју већ трећу годину спроводи Друштво за српски језик. Ове године, први пут и ми смо узели учешће у једној оваквој манифестацији. Учествовало је шест екипа, по две из сваке школе. Екипе су биле четворочлане, по један ученик из сваког разреда, а победнике су сачекале и награде. Квиз се састојао из разних игара: састави најдужу реч, скривалице, асоцијације, ко зна –зна, чик погоди. Ученици су кроз игре могли да обнове и провере своје знање из језика и књижевности, као и из теорије књижевности. Ово је био један занимљив и креативан задатак у коме су подједнако уживали и учесници и организатори, а све са циљем промовисања и неговања матерњег језика, националне књижевности и језичке културе.
Такође у оквиру манифестације "март - месец српског језика" ученици IV-2 су, са својом професорком Јелицом Милићевић 13. марта посетили предавање проф. др Александра Милановића, професора на Филолошком факултету у Београду и секретара Друштва за српски језик, члана Одбора за стандардизацију српског језика, а који је говорио о недаћама са родно осетљивим језиком. Предавање је одржано у свечаној сали Гиназије у Смедереву.

Албум са фотографијама погледајте ОВДЕ.