Ученици Техничке школе, подстакнути пројектом "Рука пријатељства - млади из ТШ "Никола Тесла" из Велике Плане као промотери недискриминације и толеранције", разноврсним активностима обележили су 8. април - Светски дан Рома.

20240412 152149

У кабинету Промек су, у периоду од 9 до 17 часова, имали једнодневни тренинг на коме су, са тренером Демиром Мекићем из Београда, кроз радионице форум-театра, припремили перформанс "Рука пријатељства", а који су извели на трибини, у вечерњим сатима у пуној сали Библиотеке "Радоје Домановић". Трибину је отворила Мирјана Бојковић, директорка библиотеке, која је говорила о значају сарадње између наше школе и њихове установе.
Присутне је потом поздравила директорка школе, Зорица Јанковић, која је представила смерове из области машинство и обрада метала, електротехника и личне услуге указавши на постигнућа ученика и место које има школа у локалној заједници.

20240412 154820

Марија Пантовић, професор филозофије, која је задужена за организовање радионица, представила је циклус од 25 радионица о стереотипима и предрасудама кроз које су ученици школе прошли у периоду од јануара до априла и искуства у раду са овом циљном групом.
Јелена Златкова, проф. српског језика и књижевности, координаторка пројекта, захвалила се донатору, Екуменској хуманитарној организацији из Новог Сада која је, у оквиру грантова за мале школске пројекте, подржала пројекат износом од 150.000 динара и показала тиме колико је важна реализација оваквих пројеката подизања свести, нарочито у време када смо сведоци све већег присуства вршњачког насиља у школама. Она је навела и остале активности пројекта: осмишљавање визуелног идентитета кампање - штампање едукативно промотивних материјала, информативни штанд, едукативни пано, студијску посету ТШ Деспотовац која ће, као награда, бити организована до краја априла и биће и мала награда ученицима који су дали свој допринос реализацији пројектних активности.
Демир Мекић, тренер из Београда, са огромним искуством у раду са младима, са присутнима је поделио искуство са једнодневног тренинга и радионице форум-театра на којима су млади препознали сцене из школског живота које су примери дискриминације. Сам перформанас, као заједнички продукт њихових активности, показао је значај тимског рада у осмишљавању сцена, а порука коју су послали публици никога није оставила равнодушним.
Након перформанса, присутнима се обратила мр Живкица Ђорђевић, педагог из Пожаревца, председница Удружења "Креативна педагогија" која је до пензионисања радила у Пожаревачкој гимназији. Она је представила алармантне податке из резултата Истраживања о вршњачком насиљу које је спроведено на узорку од 183 ученика средњих школа из Србије, у току 2023.године у оквиру пројекта "Научимо жирафећи језик! Обука младих за примену техника ненасилне комуникације и мирног решавања сукоба" у који је била укључена и наша школа, као једна од десет средњих партнерских школа Удружења "Свет речи". Посебан део Живкициног излагања односио се на резултате фокус групе који се односе на дискриминацију са којом се током свог школовања сусрећу деца и млади ромске националности.
У холу библиотеке просутни су могли да погледају едукативне паное о Ромима и ромској култури, погледају ко су најзначајнији Роми.
Информативни штанд на коме су се нашли флајери и постери о дискриминацији и важности неговања толеранције, као и промотивни материјали наше школе, привукао је посебну пажњу јер је показао да се ТШ "Никола Тесла" бори против дискриминације и кроз сет разноврсних активности залаже за промоцију недискриминације и толеранције.
На самом крају, присутни су имали прилику да се и неформално друже и размене утиске на коктелу који је овом приликом организован.

Албум са фотографијама и видео записима можете да погледате у албуму ОВДЕ.