Ученици одељења I-3, Андрија Спасић и Матија Перић, са професорком Маријом Пантовић, учествовали су у дводневном семинару у оквиру пројекта „Научимо жирафећи језик!

Обука младих за примену "техника ненасилне комуникације и мирног решавања сукоба“, који спроводи Удружење „Свет речи“ из Велике Плане, уз подршку Министарства туризма и омладине и Екуменске иницијативе жена, а који има за циљ обуку десет вршњачких тимова, од којих сваки чине по два ученика и један наставник- ментор, из десет партнерских школа. Наша школа је једна од десет партнерских средњих школа из Србије, а чланови нашег тима обучили су се за примену техника асертивне комуникације, односно „жирафећег језика“, који осим ненасилне комуникације подразумева и упознавање себе, сопствених потреба и емоција и управљање истима у циљу здравог односа са другима, повећања емпатије и смањивања агресије.

Идеја пројекта је да ученици који су завршили ову обуку, преносе стечене вештине на своје вршњаке кроз радионице које ће се организовати у школи, јавне акције и манифестације, дигиталне кампање на друштвеним мрежама, као и промотивне спотове. Као завршна активност пројекта, организоваће се Караван „Говоримо језиком жирафа!“, који ће поново окупити чланове тимова из свих школа које су њиме обухваћене. Чланови нашег тима почели су са реализацијом предвиђених активности и већ су одржали пар радионица са својим вршњацима. Пројектом је предвиђено одржати десет радионица (пет двочаса), али постоји могућност да се број ових радионица повећа, како због интересовања, тако и због потребе да се што већи број младих едукује и овлада вештинама ненасилне комуникације.

Албум са сликама можете да погледате ОВДЕ.

Наставница ментор:
Марија Пантовић, наставница филозофије