Поштовани ђаци завршних разреда,

приближава се крај вашег школовања. У том циљу, тим за каријерно вођење и саветовање вам је припремио неколико корисних савета.

Веома користан линк који може да вам помогне при доношењу каријерних одлука:

https://karijera.bos.rs.

У наставку су савети преузети са сајта Националне службе за запошљавање.
Професионална оријентација: како одабрати занимање?

Велики број основаца и средњошколаца баш у овом периоду доноси одлуку о избору будуће школе и будућег занимања.

Нека деца још од „малих“ ногу знају чиме ће се бавити, те следе свој сан. Многи се одлучују на основу талента који поседују или љубави према одређеној професији.Велику улогу у одабиру будуће школе и професије имају и родитељи, па се многи одлучују да наставе њиховим путем и да их наследе. Међутим, знамо и да велики број има потешкоће у доношењу одлуке чиме ће се бавити. Управо оним неодлучним дајемо пар савета који им могу олакшати избор.

Први корак је детаљно информисање о врстама средњих школа и факултета, као и смеровима који се у њима изучавају и занимањима за које припремају.

Свако занимање тражи пожељан склоп способности, особина личности и интересовања важних а често и пресудних за успех у тим областима рада, тако да би ученици требало да размисле о својим интересовањима и склоностима, «јаким» и «слабим странама» у погледу школског успеха из појединих предмета, као и неким личним особинама.

При избору средње школе и факултета поред склоности и интересовања треба сагледати и могућности запослења. Идеална ситуација је међу траженим професијама на тржишту рада пронаћи за себе инспиративно занимање.Деци која најчешће не знају шта која професија захтева од њих, прва адреса треба да буде школски психолог. Али за савет могу да се обрате и саветницима за планирање каријере у свим већим Филијалама Националне службе за запошљавање.Такође, при Националној служби у Београду, Нишу и Новом Саду су отворени Центри за информисање и професионалну оријентацију (ЦИПС). У Центру могу да ураде тестове интересовања, личности, способности и опште културе.

Након тога се разговара са психологом, који даје предлог шта би могли да упишу, али коначна одлука је на ученицима и родитељима.

Добар извор информација за будуће средњошколце је "Водич за избор занимања", који може да се нађе и на сајту Националне службе за запошљавање.

На следећем линку НСЗ-а:

http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/programi/planiranje_karijere.cid247 

имате доста корисних ствари (линкови, публикације) које вам могу помоћи приликом одабира занимања или у даљем школовању.

 

Срећно приликом одабира!

Тим за каријерно вођење и саветовање