Шта је то адолесценција?

Зашто ми сви кажу – ма пусти га/пусти је, он/она је у пубертету? Можда ти је неко слично питање некада пало на памет...

За почетак да видимо о чему причамо: адолесцентни период (lat. adolescere значи „постати зрео, сазрети") обухвата читаву деценију – од 11. до 21.(неки сматрају и до 24.) године живота. Почиње са постизањем полне зрелости у раздобљу пубертета (па пубертет и адолесценција нису исто), док се за горњу границу узима време постизања емоционалне и социјалне зрелости, која подразумева искуство, спремност и способност да се преузме улога одраслог.

У овом периоду се одигравају велике и бурне промене и на твом телу, и у начину размишљања, промене у емотивном животу, као и на нивоу међуљудских односа... Већина адолесцената показује повећано интересовање за себе – вероватно проводиш више од 30 минута у купатилу како би свака длака била на своме месту, а и та бубуљица је баш морала да изађе на сред носа!!! Често адолесценти долазе у сукоб са околином, нарочито са одраслима – са родитељима, наставницима и осталима који им говоре ’’шта треба да раде’’ и то само зато што не желе да их третирају као децу. Важније ти је мишљење вршњака, него рођака, наставника, родитеља...

Адолесценција почиње одвајањем од детињства и појачавањем граница и разлика у односу на родитеље, што се обично види по новој фризури, новом стилу облачења, инсистирању на неповредивости и приватности личног простора (куцај пре него што улазиш у моју собу!; не чачкај по мом профилу без мог знања!). Код неких адолесцената може доћи и до врло интезивног испољавања беса које није у складу са ситуацијом.
Адолесценти су често у конфликту са околином, а чини се да су подједнако често и у конфликту са самим собом! И да знаш – то је нормално! Сви ти конфликти су развојна фаза која има за циљ појачавање осећања различитости и дистанцираности од других – ЈА САМ СВОЈ!
Велике се промене одигравају и са твојим унутрашњим животом. Некима се догађају „напади“ туге и „напади“ безразложне радости, што додатно оптерећује контакт са родитељима или повлачење у себе. Тада почиње писање личних дневника, размишљања о себи, моралне дилеме, преиспитивање ставова и вредности. Такође, ово је време када млада особа има потребу да ступи у романтичне, емотивне везе, да се повеже са неким, али на другачији начин него у детињству.

Иако теби овај период може изгледати као низ необјашњивих неспоразума (мене нико не разуме) управо са особама које си до јуче безрезервно волео/волела, тако и родитељима изгледа као да их напушташ, издаја њиховог поверења и љубави, ЗАПАМТИ: све то води формирању реалне слике о себи и уобличавању твог личног идентита.

Ту смо да покушамо да ти помогнемо да у овом периоду напредујеш, а не назадујеш и да заједно решавамо проблеме, ма колико они мали или велики били!